В името на висшето благо - Гелърт Гриндълуолд

Името на Гелърт Гриндълуолд се споменава за пръв път в шеста глава на Хари Потър и философският камък, а в по-късните книги става значима част от миналото на Дъмбълдор, но имаме сравнително малко информация за него.
Гелърт Гриндълуолд във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

Филмът "Фантастични животни и къде да ги намерим" беше само пролог към една по-голяма история - тази на Гелърт Гриндълуолд.
И това е страхотно, защото този магьосник е един от най-интересните, мистериозни, драматични и трагични образи в цялата поредица за Хари Потър.

Кой е Гриндълуолд?

Гелърт Гриндълуолд е племенник на Батилда Багшот, който идва да живее с нея след като е изключен от Дурмщранг заради "съмнителни експерименти".
Във Великобритания той се запознава с Албус Дъмбълдор и известно време двамата са най-добри приятели.
Един ден Дъмбълдор и Гриндълуолд се скарват и пътищата им се разделят за почти половин век. Когато се срещат отново, Дъмбълдор е най-уважаваният магьосник в Англия, а Гриндълуолд е най-страшният черен магьосник в Европа.

Гелърт Гриндълуолд е наистина могъщ - освен, че има огромна магическа сила, той е изключителен оклумант. Той има начини да вижда в бъдещето, умее да привлича хората на своя страна и малко прилича на мъгълския актьор Джони Деп. Освен това сме го виждали да прави безсловестни магии без магическа пръчка, което е много трудно.

Злодей ли е Гриндълуолд?

Рита Скийтър пише: "ако съставим списък на най-опасните черни магьосници на всички времена, той няма да заеме челното място в него единствено заради въздигането на Вие-знаете-кого".
За Волдемор лесно можем да кажем, че е зъл - той буквално няма друго в характера си. Но Гелърт Гриндълуолд е много по-различен.
За разлика от Черния лорд, някогашният приятел на Дъмбълдор не търси властта заради самата власт. Той вярва, че Указът за секретност е грешка и трябва да се отмени, а мъгълите трябва да бъдат поставени в подчинение на магьосниците. Естествено, такава голяма промяна в световете на мъгълите и магьосниците няма как да мине без съпротива, която трябва да бъде смазана, ако се наложи със сила, в името на висшето благо.
Много хора (дори мъгъли) биха се съгласили с него и много са се съгласили, включително Албус Дъмбълдор.
Гелърт Гриндълуолд и Албус Дъмбълдор в Хари Потър и даровете на смъртта
Дъмбълдор и Гриндълуолд

Образът на Гриндълуолд, колкото и малко да е засегнат в книгите за Хари Потър, е много по-дълбок и противоречив от този на Волдемор.
Гелърт не разчита само на силата си, а на чара си и умението си да убеждава хората и да ги запалва за определени каузи. И през цялото време, той и последователите му, са вярвали, че това е в името на едно по-добро бъдеще (за разлика от Волдемор, който просто иска да живее вечно и всички да му служат).

Гелърт Гриндълуолд е донякъде отговорен за Втората световна война
В същото време Гриндълуолд е доказал, че е безпощаден към враговете си. Не се колебае да изтезава и да убива хора, както и да ги хвърля в тъмниците на замъка Нюрменгард, над чийто вход е написано "В името на висшето благо".
Той и последователите му започват най-всеобхватната магьосническа война, която по някакъв начин е свързана и с мъгълската война по същото време. Роулинг не обяснява как, но вероятно ще разберем от следващите филми.

Първото залавяне на Гриндълуолд

Първият човек, който успя да спре, поне за известно време Гелърт Гриндълуолд, беше магизоологът Нют Скамандър, който разкри, че черният магьосник е проникнал в МАКУСА.
Нют успя да го спре, защото го атакува в гръб, докато той се сражаваше с близо 20 аврора (и по всичко изглеждаше, че може да ги победи).
Няколко месеца по-късно, при опита за екстрадация на Гриндълуолд, той е избягал, но за това ще разберем повече във филма "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд".

Защо съдбата му е трагична?

За разлика от Волдемор, които след последната си битка е убит, Гриндълуолд остава жив.
Неговата последна битка е срещу някогашния му най-добър приятел и пръв съмишленик Дъмбълдор, а след провала си (при неясни обстоятелства) Гриндълуолд е изпратен да изживее дните (които никак не са малко) си в замъка Нюрменгард - някога символ на силата му, а сега негов затвор.
Там той прекарва повече от половин век - 53 години, преди през прозореца му да влети лорд Волдемор и да го убие.
Гелърт Гриндълуолд и Лорд Волдемор в Хари Потър и даровете на смъртта

Заключение

Радвам се, че Роулинг избра точно тази тема. Факт е, че феновете много повече искаха история за родителите на Хари и приятелите на Джеймс, или пък филм за Снейп. Тези истории обаче са изчерпани.
От друга страна Гелърт Гриндълуолд продължава да е мистерия и съм сигурен, че не само аз съм се опитвал да разбера този образ през годините си фенство. Сега имаме такава възможност и се надявам Роулинг да направи поне половината от това, което направи за Снейп (само за една глава промени начина по който ВСИЧКИ гледаха на персонажа).

Благодаря ти, Джо, че не изостави света на магьосниците!
Гелърт Гриндълуолд във Фантастични животни и къде да ги намерим

Коментари

  1. аз мисля, че Гриндълоулд е прав, защо магьосниците ще се крият от мъгълите, няма логика, все пак магьосниците са по-силни

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър