Как се появяват обскурусите

Нюйоркският обскурус преследва Нют Скамандър
(7 декември 1926)
Преди точно 90 години, най-мощният обскурус известен на магическата наука вилня в Ню Йорк, уби няколко човека, причини огромни разрушения и почти стана причина за разкриването на магическия свят.
Как обаче може да се появи такава сила?

Това е тема, която със сигурност се нуждае от разясняване, но на членовете на групата ни за дискусии може да им е скучно, защото аз съм го обяснявал няколко пъти и съм виждал още няколко пъти други хора да го обясняват.

Изглежда някои хора не са разбрали как точно може някой да стане обскурен, затова предполагат, че би трябвало да сме виждали и други такива в книгите. Срещал съм имената на Хари, Снейп, Меропа и Волдемор.

На първо място искам да отбележа, че има разлика между обскурус и обскурен - обскуреният е детето, което е източник на силата, а обскурус е самата сила. Затова много се дразня, когато някой каже, че Ариана може да е била обскурус - не, може да е била обскурена и да е имала обскурус.

Има три условия някой да може да развие обскурус в себе си.

  1. Трябва да е много силен магьосник
  2. Трябва да знае за съществуването на магията
  3. По някаква причина трябва умишлено да се опитва да потисне силата в себе си (и да успява, което е най-трудното)
Кридънс знае за магията от осиновителката си Мери Лу, но тя му е представена като нещо зло и греховно, затова, когато я усети в себе си, Кридънс я възпира и негативната енергия се натрупва в него.
Ариана Дъмбълдор също може да е обскурена, защото сама избира да не прави магии, след като е нападната и осакатена от група мъгълски деца, които я виждат да използва магическата си сила.



Никой от останалите обаче не отговаря на условията за да стане обскурен:
Хари не подозира за магията, докато не среща Хагрид, затова не я потиска. Цялата втора глава е разказ за странните неща, които му се случват заради нея.
Снейп е силен магьосник и знае за магията, но майка му му е разказвала за Хогуортс и той чака с нетърпение да иде там. Той не се страхува от магията, а я приветства.
Меропа е слаба магьосница или по-скоро е несигурна в себе си. Тя обаче не потиска магията си, дори напротив - баща ѝ я насърчава да я ползва, но по такъв начин, че само ѝ пречи. Това не я прави обскурена, а само некадърна магьосница.
Волдемор пък е точно обратното на човек, който развива обскурус - той не само не се страхува от силата си, ами се опитва да я опознае и да я насочва. Използва магията още преди да знае, че магия съществува. Вероятно няма никой друг магьосник в последните 1000 години, който да е започнал да се самообучава по такъв начин и то на такава ранна възраст.

За да разберем по-лесно какво е обскурус, нека си припомним сцената в Хари Потър и затворникът от Азкабан, когато Хари се ядоса и несъзнателно изду леля си Мардж. Това е в следствие на няколко дни тормоз от нейна страна, през които Хари е сдържал гнева си. Тази негативна енергия се е увеличавала в него, докато в един момент не е изригнала. Обскурусът е нещо подобно, но омразата или страхът не са насочени към конкретен човек, а към самата магия.

Един от случаите, когато Хари
 освобождава магията си
Ако Върнън и Петуния не бяха избрали да изкоренят "тези опасни глупости" като ги игнорират, а бяха говорили на Хари за магията, която е станала причина за смъртта на родителите му и която може да е в него, той можеше и да опита да я възпре и евентуално (ако има достатъчно сила) да развие обскурус, който рано или късно щеше да доведе до смъртта му и вероятно до смъртта на семейство Дърсли.

Надявам се, че тази тъмна част от магията ви стана малко по-ясна сега (доколкото изобщо можем да разберем нещо толкова мистично). Със сигурност ще научим още за обскурусите в следващите части на новата филмова поредица на Джоан Роулинг.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

ЧРД на Дейвид Брадли

24 години свобода за Доби

Творчески турнир №8: Произведение 1

Магьоснически игри и спортове

Творчески турнир №5: Произведение 5

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"