Кой е Робърт Галбрейт и какво общо има с Хари Потър?

Днес се навършват четири години от онзи незабравим ден (в България още нощ), в който един нов автор, за когото никой почти не беше чувал, се прочу и книгата му стана бестселър за няколко часа. Името на този автор е Робърт Галбрейт, но зад него стои не друг, а самата Джоан Роулинг - авторката на "Хари Потър".

След края на поредицата, всички очакваха Роулинг да се захване с криминални романи, тъй като през годините доказа, че умее да заплита мистерии и да дава улики. Романът "Вакантен пост" беше голяма изненада и на доста фенове не допадна. Аз много го харесах, но ми се струваше, че ако Роулинг не пише И криминални истории, пропилява част от таланта си. Когато стана ясно, че именно тя е автор на книгата "Зовът на кукувицата" всичко си дойде на място.

През следващите години Робърт Галбрейт стана един от най-популярните автори на криминалета и няколко пъти получи признанието на потребителите на Goodreаds в съответната категория.

Днес има три романа от поредицата за детектив Корморан Страйк - "Зовът на кукувицата", "Копринената буба" и "В служба на злото", а в момента авторът довършва четвъртия "Lethal white".
Скоро ще видим и първата екранизация.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър